O ustvarjalcih

Sodelovanje široke mednarodne ekipe

Različne knjige za različno stare otroke so plod sodelovanja med številnimi avtorji in strokovnjaki z različnih področij – od otroških pisateljev in ilustratorjev do mednarodne ekipe priznanih razvojnih psihologov pod vodstvom red. prof. dr. Matije Svetine.

Razvojni psiholog red. prof. dr. Matija Svetina

Dr. Matija Svetina je diplomiral, magistriral in doktoriral iz psihologije na Univerzi v Ljubljani. Po doktoratu se je izpopolnjeval na Carnegie Mellon univerzi v Pittsbourghu, ZDA. Kot gostujoči raziskovalec ali profesor je deloval na različnih univerzah po Evropi in ZDA. Aktivno je sodeloval na vrsti domačih in mednarodnih konferenc ter bil predavatelj na različnih seminarjih in drugih izobraževanjih s področja razvoja otrok in mladostnikov za vzgojitelje, učitelje, zdravnike in druge strokovnjake.

Pisatelji

Tatjana Kokalj

Tatjana Kokalj je vsestranska strokovnjakinja in pisateljica, ki piše otroške in mladinske knjige, medtem pa sodeluje tudi pri pisanju osnovnošolskih učbenikov in piše strokovne članke s področja vzgoje. Nekatera njena dela so prevedena v tuje jezike in večkrat nominirana za različne literarne nagrade.

Anja Kokalj

Anja Kokalj je učiteljica razrednega pouka, pravljičarka, ilustratorka, včasih pa se prelevi tudi v lutkarico. Pri delu z otroki izredno uživa, še posebej, kadar je na urniku pravljična ura ali ustvarjanje. Do sedaj je izšla njena slikanica, več prevodov otroških in mladinskih knjig, pisala je didaktične naloge za različne otroške revije, preizkusila pa se je tudi kot ilustratorka.

Zelo rada bere, glasno otrokom in tiho sebi, zvečer, preden zaspi.

Cvetka Sokolov

Priznana avtorica otroške in mladinske literature, večkrat nominirana za različne literarne nagrade. Izšlo je več njenih slikanic, pravljic in romanov. Njene zgodbe in pesmi izhajajo v otroških revijah. Poleg tega je napisala nekaj scenarijev za otroški program RTV Slovenija in po naročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Nekatera njena dela so prevedena v tuje jezike.

Žiga X Gombač

Žiga X Gombač je vsestranski ustvarjalec, na literarnem področju poznan predvsem po številnih slikanicah, stripih in zgodbah za otroke in mladino.

Maša Ogrizek

Maša Ogrizek živi in ustvarja v Ljubljani. Sprva je delovala predvsem kot kritičarka in novinarka, zadnja leta pa se vse bolj uveljavlja kot mladinska pisateljica. Doslej je izšlo deset njenih del. Po njeni knjigi Koko Dajsa v mestu nastaja serija kratkih animiranih filmov, po knjigi Gospa s klobukom pa radijska igra (Radio Slovenija).

Janja Vidmar

Janja Vidmar je ena najvidnejših in najbolj priznanih slovenskih mladinskih pisateljic. Je profesorica slovenskega jezika in pedagogike. Kot samostojna podjetnica piše poleg knjig za otroke in mladino tudi scenarije in sodeluje pri različnih projektih za podjetja.

Ilustratorji

Enrique Tortosa

Enrique Tortosa je španski ilustrator, ki se rad igra s svetlobo in teksturami, barve pa uporablja tako, da ustvarja z njimi različne iluzije. Dela z najrazličnejšimi digitalnimi in tradicionalnimi orodji in tehnikami. Med drugim je ustvarjal za številna globalna podjetja in blagovne znamke, kot sta npr. Universal studios in Coca Cola.

Matej de Cecco

Matej de Cecco je svojo umetniško pot začel s prevajalstvom in tolmačenjem, nadaljeval pa z vpisom na Akademijo za vizualne umetnosti A.V.A. Ne preseneča, da je večina njegovih prevajalskih del tesno povezana z risanjem, natančneje s stripi. Še posebej poznan je po sodelovanju z Boštjanom Gorencem – Pižamo, s katerim sta postala udarni tandem, ki piše zgodbe o Pilku, Čopki in psu Šnofiju.

Robert Valčič

Kot se za romantika spodobi, je bilo njegovo prvo objavljeno delo plakat za šolski ples. Bralce Primorskih Novic je 13 let zabaval s svojimi stripi, vmes pa v aerografiji ustvaril nekaj objektov večne slave. Zadnja leta se posveča zgodborisom in razvoju ilustriranih karakterjev.

Po zahtevnem projektu si oči rad spočije s pogledom skozi okno – na koprsko morsko gladino.

Jaka Vukotič

Jaka Vukotič riše in ilustrira že od malih nog. Je avtor likovnih podob številnih knjig, njegove ilustracije pa redno objavljajo v različnih učbenikih ter otroških in mladinskih revijah. Poleg tega ustvarja tudi stripe.

Maja Veselinović

Maja Veselinović je v Beogradu diplomirala na Fakulteti za oblikovanje in končala visoko šolo za likovno umetnost, kot učiteljica likovne kulture. Maja dela kot samostojna ilustratorka, grafična oblikovalka in avtorica stripov. V sodelovanju s številnimi založniki, otroškimi festivali in kulturnimi ustanovami doma in v tujini ilustrira knjige, revije, plakate, učbenike in izobraževalne publikacije, namenjene otrokom. Z delavnicami in podobnimi ustvarjalnimi dejavnostmi se ukvarja tudi na področju likovne vzgoje za predšolske in šoloobvezne otroke. Maja Veselinović je osvojila je več domačih in mednarodnih nagrad ter imela 14 samostojnih in več kot 60 skupinskih razstav.